English myknife.ro - cutite unicat la comanda Continut comanda
 
atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare atelier cutite vanatoare

 

Procesul de productie

Producerea unei lame

Despre cum se confectioneaza un cutit

etape si cateva detalii tehnice.

Introduction
Un cutit bun este un cutit cat mai apropiat de nevoia utilizatorului. Fie ca este un cutit foarte specializat fie ca este un cutit “all purpose”, cine il doreste trebuie sa ofere din start cateva informatii foarte valoaroase producatorului. Pentru inceput este necesar sa stie la ce va fi folosit, ce utilizari specifice si in ce limite se va folosi. Ce asteptari sunt de la acel cutit (sa taie foarte fin, sa reziste la socuri si abuzuri, sa fie inoxidabil sau nu, etc). Un cutit care sa le faca pe toate deodata nu exista decat in reclame fanteziste, orice plus intr-un sens va avea cel putin un minus in alt sens. Un cutit cu tais fin nu va resista la abuzuri sau un cutit robust nu va taia niciodata suficinet de fin pentru cineva care asta doreste. Asadar, se pleaca de la nevoia si asteptarile clientului.
Cu experienta acumulata, am reusit sa concep si au ajuns sa imi fie dragi anumite forme, dimensiuni, profile de tais. Acestea au ajuns sa fie modele propuse de mine, modele care, in viziunea mea, sunt perfecte pentru anumite utilizari, modele care realizate dintr-un otel sau altul si montand manerul din materialul preferat de client satisfac pe deplin clientii care cauta ergonomia si performanta dar nu sunt fixati pe un model propriu.

Pentru inceput ..otelul.
Este de departe cel mai important lucru intr-un cutit, alegerea otelului potrivit pentru scopul si asteptarile clientului. In acest moment pe plan mondial otelurile folosite pentru cutite se pot inmaprtii in 3 categorii.
1. Otelurile carbon simple, ex. otelul de arc, OLC, OCS, etc, foarte usor de cumparat, foarte usor de prelucrat si tratat termic, sunt suficiente ca si performante generale pentru lucruri marunte dar sunt si foarte ieftine.
2. Otelurile superioare inalt aliate, ex. D2, 420, 440 A, 440B, 440C, otelurile de rulment (5200), C120 , D3, etc, oteluri specializate pentru o rezistenta la abraziune sporita, o mai buna rezistenta la coroziune dar mai greu de prelucrat si mai pretentioase la tratamentul termic.
3. Asa numitele “super-oteluri”, pulberile metalurgice sunt otelurile cele mai specializate in acest moment, oteluri a caror performante sunt absolut incredibile fata de celelate doua categorii. La fel ca si la otelurile inalt aliate, acestea sunt specializate pe anumite utilizari, astfel incat este esential ca alegerea tipului de pulbere metalurgica sa fie in raport cu utilizarea cutitului. Am sa dedic un alt articol mai lung despre aceste superoteluri.
Otelul este cumparat in format de pladbanda sau tabla, depinde de otel si de furnizor.

Urmeaza faza de trasare a formei lamei, eu o desenez cu marker .

Dupa acest moment urmeaza un lunga si solicitanta etapa de debitare a formelor. Multi mesteri folosesc in aceasta etapa o tehnica de gaurire din aproape in aproape, dar eu folosesc polizorul unghiular, cu riscuri si efort mai mare, dar mult mai rapid.

Etapa urmatoare… gaurirea manerului. In principal manerele sunt de doua feluri, rat tang , care sunt ca o codita iar materialul pentru maner se va scobi pentru a intra coada lamei in el si fixat prin rasini epoxidice si fulltang, adica pe manerul cutitului se fixeaza prin lipire si nituire preselele pentru maner.

La cea de a doua varianta (cel mai des utilizata ) este obligatoriu sa fie executate gauri pentru niturie inainte de tratamentul termic. In cazul in care otelul este gros, pentru echilibrarea cutitului se vor executa in maner, mai multe gauri, de diametru mare, strict pentru a usura manerul.

Dupa aceea se va proceda la grinduirea lamei. Este o etapa in care lama primeste profilul adica atunci cand se prelucreaza taisul iar lama din o bucata de tabla devine ascutita pe o latura (sau pe amandoua). Acest profil al lamei trebuie sa fie conceput si realizat in concordanta cu specificatiile si caracteristicile lamei si a otelului folosit, folosind un unghi mic deci un profil a lamei foarte taios pentru cutite din materiale superioare si care vor fi folosite pentru activitati specializate, sau unghiuri mai mari rezultand lame cu profil mai robust din oteluri mai putin performante sau care vor fi abuzate .

Profilul taisului se face din aprope in aprope cu o mana ferma, prima data pe o parte a lamei iar apoi pe cealalta parte.

niciodata lama nu trebuie incalzita foarte puternic in timpul prelucrarii, cu cat profilul devine mai subtire cu atat caldura rezultata din polizare nu poate fi distribuita in material suficient de repede si este mai mare pericolul supraincalzirii.

lama trebuie periodic scufundata in apa rece iar reluarea grinduirii trebuie facut a pe exact acelasi unghi ca pana atunci, suprafata taisului trebuie sa fie permanent neteda si cu un singur plan.

dupa ce este finalizata o parte… se continua pe celalata parte simetric.

urmeaza o etapa simpla dar deosebit de importanta… imprimarea siglei pe lama inca moale.

Apoi lamele se infasoara in folie de inox speciala care previne decarburarea otelului la temperaturi mari. Este o procedura care se aplica de catre artizani, in cazul fabricilor de cutite se folosesc cuptoare cu atmosfera neutra ( fie vid fie gaz inert).

Marginile trebuie rulate atent pentru ca oxigenul sa nu intre in pachet.. apoi se introduce in cuptor.

Calirea este procesul fizic prin care otelul isi schimba structura prin racirea de la o temepratura critica (specifica pentru fiecare otel in parte, de la 800 grade otelul carbon la 1200 grade pulberile metalurgice), brusc si intr-un mediu care absoarbe caldura cu o rata suficienta, in general specificat in fisa tehnica a otelului.

eu in general racesc in ulei.

dupa calire se indeparteaza folia de protectie….

In acest caz avem o lama din otel Suminagashi in straturi iar straturile se vad fara tratarea cu acid. Urmeaza o faza simpla dar esentiala, de reincalzire a lamei la o temepratura pentru detensionare (numita “revenire”) cand otelul primeste tenacitatea, adica capacitatea de a rezista la socuri, dupa calire el avand o structura deosebit de tensionata fiind friabil si casant. In functie de reteta de calire si revenire (adica tratamentul termic ) aleasa, putem ca la acelasi otel sa avem o crestere a duritatii in detrimentul tenacitatii sau o crestere a tenacitatii in detrimentul duritatii. Avand in vedere ca duritatea este obligatoriu sa fie mentinuta in parametrii recomandati de producatorul otelului pentru ca sa avem o lama de calitate, aceste varaitii sunt mici. Pentru ca sa “pacalim” otelul si sa mentinem o duritate maxima dar cu o tenacitate foarte buna, la pulberile metalurgice se aplica tratamentul cryogenic, adica de continuare a racirii otelului pana la -80 grade celsius si mentinerea lui la aceasta temperatutura pana se finalizeaza toate transformarile fizice in structura lui. Acest lucru se face prin gheata carbonica.

Dupa revenire uremaza curatarea lamei si montarea manerului. Manerul se va confectiona in functie de cerintele clientului. Materiale propuse de mine in general sunt lemnul stabilizat acrylic, raffir, os camila, corn de bivol, micarta, dar se pot utiliza si alte materiale.

Despre montarea manerului vom povesti cu alta ocazie. Va multumesc!


Alte procese

 

Despre oteluri folosite in confectionarea cutitelor

Nu se poate incepe o discutie despre confectionarea cutitelor fara a mentiona otelul. Otelul folosit in confectionarea unei lame este cea mai importanta informatie despre performantele si ... [continuare]

 

 

Se pot comanda cutite sau accesorii.

DESPRE MINE     |    PROCESUL DE MANUFACTURA     |    PRODUSE     |    COMANDA SI CONDITII     |    CONTACT

© toate drepturile rezervate - 2004 2023 - Cristian Soimosan     |    Termeni si conditii     |    ANPC