Despre mine

Cine sunt

Sunt o persoana care iubeste natura si din copilarie am hoinarit prin paduri si pe ape, sunt pescar si vanator, iubesc offroadul si orice iesire in natura ma face fericit. In aceste experiente personale mi-am format anumite pareri despre uneltele ideale iar cutitul a fost mereu prima sic ea mai importanta unealta pentru mine.

Am absolvit o universitate si am continuat cu studii post universitare, dar la un moment dat am decis ca este momentul sa incerc cu toata energia, pasiunea si timpul meu sa dezvolt o cariera in ceea ce imi place cu adevarat. Inca sper ca se poate trai decent din acest mestesug si “made in China” este un concept sufficient de diferit fata de ceea ce pot oferi eu.

Cum am inceput

Acum mai bine de 25 ani am inceput sa confectionez cutite la comanda. In aceasta perioada nu includ “ucenicia”, care ainceput in jurul varstei de 12 ani si a durat mai mult de 12...
Calea spre o dotare optima este un proces lung si costisitor si nu se va incheia niciodata, dar au fost moment in care ceea ce fac astazi intr-un atelier faceam cu uneltele de pe un banc de lucru.

Am inceput sa fac cutite la comanda din pasiune, pentru a multumi prieteni si client care nu isi gaseau cutitul ideal. Pe parcursul timpului am inceput sa aplic reguli proprii cleintilor, nu accept sa constuiesc cutite care mie nu imi plac si nu percep avans. Doresc sa lucrez la fel ca si la inceput, cu placere si pasiune pentru fiecare cutit pe care il fac, chiar daca se face referire la un model propus de un client, am sa il fac in viziunea mea proprie, iar daca la final clientului nu ii place produsul final, este liber sa il refuze. Pornesc de la principiul ca suma evaluate la inceput pentru cutit se va reflecta la final in valoarea produsului indiferent daca clientul este cel care la comandat sau il va cumpara altul fara comanda prealabila.
Pretul pe care il stabilesc este o suma a costului materiei brute, a costurilor de productie si o autoevaluare a muncii depuse si incerc sa fie decent si accesibil. Uneori preturile pot parea mari, dar o verificare pe internet (o sursa obiectiva si echidistanta) va edifica cleintul despre preturi pentru cutite din material similare, repet, otelurile folosite de mine sunt in varful clasamentelor pentru oteluri specific pentru cutite.

Clientii mei

O persoana cu adevarat pasionata de vanatoare, drumetii sau bucatarie cunoaste importanta unui cutit de calitate si doreste sa aiba un cutit pe care sa se poata baza in orice situatie.

Departe de a fi o unealta universala, un cutit este o unealta precisa, destinata pentru a taia si a impunge, iar anumite particularitati o fac inca si mai specializata pentru o anumita utilizare.
Cutitul e bun atata timp cat indeplineste functiile pentru care posesorul l-a achizitionat. Un cutit custom, nu poate fi decat foarte apropiat de aceste cerinte, cu mult peste un cutit de serie.

Cutitul este o unealta sau o arma, 
departe de mine de a face o teorie a folosirii cutitelor ca si unealta, rog a se tine seama totusi de unele recomandari cand se folosesc cutitele

1. cutitul trebuie sa fie in permanenta foarte ascutit, un cutit care nu taie este mai periculos decat unul ascutit, asupra lui se va exercita forta foarte mare pentru a taia ceva, forta care e greu de controlat daca e eliberata brusc.
2. cutitul este o unealta fina, nu este nici topor, nici dalta si nici deschizator de conserve sau macheta, acelea sunt alte unelte, destinate pentru utilizari specifice, cand folosim un cutit pentru a inlocui asfel de unelte, cutitul nu mai este folosit in mod corespunzator, el este "abuzat" si cu siguranta va avea de suferit, mai mult sau mai putin.
3. cutitul in general are caracteristici in functie de destinatia specifica pentru care este facut sa fie folosit.
Un cutit de transat carne va fi cu lama subtire si lama fina, ascutita intr-un unghi fin pentru a taia si pentru a patrunde adanc in carne, un cutit de outdoor va avea lama groasa si ascutita intr-un unghi mare, pentru a rezista cu bine la cioplirea lemnului sau la alte lucruri dure, acestea sunt doar doua exemple de cutite, ele fiind impartite in zeci de categorii.
4. atunci cand cumparati un cutit, incercati sa il alegeti pentru ce doriti sa il folositi, altfel cutitul nu va fi potrivit si veti fi nemultumit fie de performantele lui fie de rezistenta lui.
5. cutitul trebuie pastrat in teaca curat si uscat. dupa folosirea lui se va sterge de mizerie si lichide si se va introduce in teaca, chiar daca in cateva minute se va folosi din nou.
6. cutitul nu este o unealta de aruncat, el va avea de suferit cu siguranta daca va fi aruncat pentru a se infige in ceva, fie ca e lemn sau alt material. Socul opririi bruste (in cazul in care si-a atins tinta) sau lovirea cu manerul sau alta parte a cutitului, va distruge manerul sau chiar va genera vibratii care pot rupe lama. Daca cutitul dumneavoastra nu este special construit pentru aruncat la tinta, va rog sa nu il folositi pentru asa ceva.
7. cutitul trebuie mentinut ascutit, prin folosirea unor gresii potrivite, dupa fiecare folosire care a afectat calitatile de taiere a cutitului. Dincolo de pericolul folosirii unui cutit neascutit (specificat mai sus), un cutit cu un tais distrus va fi mult mai greu de ascutit decat mentinerea periodica a taisului.
8. taierea unor lucruri dure, cum ar fi metale, pietre, etc, sau lovirea taisului cu ele, vor afecta taisul cu siguranta, iar cu cat otelul va fi mai dur, cu atat taisul va fi mai afectat.
9. verificarea "care otel e mai bun" prin lovirea tais in tais a doua cutite este o cale sigura pentru a distruge taisul in mod gratuit si irelevant pentru calitatea lui. Rezistenta la lovire cu un obiect dur este legata in primul rand de unghiul de ascutire si de duritatea calirii materialului. Cu siguranta un cui din otel moale sau o dalta din otel inferior vor stirbi adanc un tais de lama de barbierit sau un brici, nu pentru ca acestea sunt oteluri proaste ci pentru ca taisul lor este mult mai subtire decat taisul daltii.
10. cutitele pot fi calite la duritati mai mari sau mai mici, in functie de otel si de destinatia cutitului. In general, otelurile slabe nu se pot cali la duritati mari si de aceea cutitele facute din oteluri slabe sunt in general cu tais gos si cu unghi mare, pentru a compensa lipsa duritatii. Un tais fin dintr-un otel dur, desi rezista mult mai bine la teste de taiere (taisul ramane ascutit dupa taierie repetate), va fi foarte sensibil la loviri si are tendinta de a se ciobi foarte usor. Acesasta se intampla nu din cauza otelului slab, ci din contra, datorita faptului ca otelul e foarte bun dar este folosit neadecvat.

Pentru ca sunt un producator din Arad, am incercat sa vin in intampinarea clientilor prin intermediul unor parteneri care stiu sa aprecieze, cauta si promoveaza calitatea.
Produsele mele le gasiti si in magazinele partenerilor.

Construit din pasiune - Un produs unicat de o calitate deosebita.

© toate drepturile rezervate - Cristian Soimosan
starchevron-down